Suppailu, supping, SUP-lautailu, Subbailu, SUP-lauta. Rakkaalla lapsella on monta nimeä niinhän sitä sanotaan. SUP-laudan valinta voi kuitenkin olla haastavaa ja valtavasta tarjonnasta johtuen itselle oikean sup-laudan valinta ei välttämättä ole helppoa. Tässä muutamia vinkkejä millä valinta helpottuu!
Ilmatäytteidet laudat toivat suppailun yhä useamman ulottuville – kovan yli 3 metriä pitkän SUP-laudan säilyttäminen ja kuljettaminen on haasteellisempaa kuin ilmatäytteisen laudan kanssa. Ilmatäytteisen laudan suurin etu kovaan verrattuna on juuri kuljettamisen ja säilyttämisen helppous. Laudan mukana toimitetaan sen kuljettamiseen erityisesti suunniteltu laukku. Jos asut kaupungissa eikä varastotilaa ole saatavila tai mikäli kuljetat lautaa pienellä autolla tai kantaen, on ilmatäytteinen lauta loistava valinta. Halutessasi ilmatäytteinen lauta kulkee helposti mukana myös lentomatkoilla, ilman suuria lisäkustannuksia.
Jos taas aiot pitää SUP-lautaa vain yhdessä paikassa, vaikka mökkirannassa, josta löytyy sopiva säilytystila ja olet valmis tarvittaessa kuljettamaan lautaa kattotelineillä tai isommalla autolla, on kova lauta sopiva valinta. Kovan laudan etuina ilmatäytteiseen verrattuna ovat helppokäyttöisyys ja ylläpito. Kovat laudat ovat kestäviä ja niiden korjaus sujuu helposti myös itse.
Koko perheen yhteinen peruslauta, joogaa, kalastusta vai pitkiä lenkkejä? Lautaa valitessa kannattaa miettiä laudan käyttötarkoitusta. Vaikka useat laudat soveltuvat hyvin monenlaiseen käyttöön, kannattaa miettiä haetko laudaltasi jotain tiettyä eritysominaisuutta. Esimerkiksi joogalaudan kannesta on karsittu kaikki treenaamista häiritsevät kiinnikkeet pois kun taas kalastuslaudan kanteen on pyritty mahduttamaan kiinnikepaikkoja erilaisille tarvikkeille mahdollisimman monipuolisesti.
Yleislaudat ovat helppokäyttöisiä ja vakaita. Ne kääntyvät helposti, sopivat monenkokoiselle melojalle ja niistä löyty kaikki tarpeellinen koko perheen käyttöä ajatellen.
Jooga SUP-laudat ovat leveitä ja vakaita. Kansi on suunniteltu muistuttamaan joogamattoa ja siitä on karsittu kaikki ylimääräiset kiinnikkeet pois. Red Paddle co Activ joogaSUP-lauta.
Retki SUP-laudat ovat pitkiä ja kapeita, kulkevat meloessa helposti suoraan ja kantavat tarvittaessa suurenkin määrän varusteita. Retki SUP-laudat sopivat kaikentasoisille melojille, mutta ovat omimmillaan hieman kokeneemman melojan retkikäytössä. Isommissa laudoissa on paljon kiinnikepaikkoja suurelle varustemäärälle. Red Paddle Co Voyager 13´2 – Retkilautojen aatelia.
Kilpa SUP-laudat ovat pitkiä ja kapeita. Ne on suunniteltu nopeaan melontaan ja vaativat melojalta hieman enemmän tasapainoa. Kisalaudat on tehty kevyiksi ja ne ovat parhaimmillaan niin leikkimielisissä kuin virallisissakin kisoissa. Red Paddle co Elite – kilpa SUP-lauta.
Kalastuslaudoissa on paljon kiinnityspaikkoja varusteille ja ne ovat leveitä ja vakaita. Helppo ohjattavuus mahdollistaa sellaisten kalapaikkojen saavuttamisen mihin esimerkiksi veneellä ei ole mahdollista päästä.
Lasten laudat ovat pienikokoisia ja erityisesti pieniä ja kevyitä melojia varten suunniteltuja. Pienen melojan on helpompi kääntää ja hallita pientä lautaa.
Surf SUP-laudat ovat tehty aaltoihin. Ne on tehty kokeneemmalle suppailijalle joka haluaa päästä aaltoajon makuun. Isommat Surf-SUPit soveltuvat tarvittaessa myös muuhun melontaan, mutta ovat parhaimmillaan aalloissa.
Koskilaudat ovat lyhyitä, leveitä ja paksuja. Lyhyet evät takaavat helpon kääntyvyyden eivätkä osu kiviin koskissa. Nämä laudat on tehty koskien kuohuihin, ei pitkien retkien melomiseen. Red Paddle Co Wild – koski Sup-lauta.
SUP-lautojen pituus mitataan jaloissa ja tuumissa. Esimerkiksi 10’8” tarkoittaa siis kymmentä jalkaa ja kahdeksaa tuumaa. Myös lautojen muut mitat ilmoitetaan yleensä tuumissa ja tilavuus litroissa. Lisäksi lautojen mittojen yhteydessä ilmoitetaan usein melojan suosituspaino. Tuohon suosituspainoon ei tule kuitenkaan takertua, se on aina viitteellinen ja taitava meloja voi ottaa tarvittaessa pienemmänkin laudan käyttöön huoletta.
8’0” – 9’5”: Tämän pituiset SUP-laudat on tarkoitettu kokeneille melojille esimerkiksi aaltoajoon tai mallista riippuen lapsille. Jos olet normaalikokoinen aikuinen ja aloittelija, kannattaa ensimmäiseksi laudaksi valita isompi lauta. Red Paddle Co Ride 9´8 – Täydellinen SUP-lauta pienempikokoisille melojille.
10’0″-10’8”: Tämän kokoluokan SUP-laudat ovat myydyimpiä aloittelijamalleja. Ne ovat vakaita, helppokäyttöisiä ja monipuolisia. Ne ovat hyviä lautoja jopa 100-kiloiselle melojalle, mutta soveltuvat erinomaisesti noin 50-85-kiloiselle melojalle. Red Paddle Co 10´6 – Se täydellinen yleis SUP-lauta.
10’8” – 12’6”: Nämä laudat soveltuvat usein isommalle melojalle, eli aina noin 90 kilosta ylöspäin. Näillä pidemmillä SUP-laudoilla myös pidemmätkin suppailuretket sujuvat mukavammin! Esimerkiksi Red Paddle Co Sport 11´3 – Täydellinen yhdistelmä vauhtia ja vakautta. Samoin jos suunnittelet käyttäväsi SUP-lautaa esim. tandemina, kannattaa aloittaa tämän kokoluokan laudoista.
12’0”-17’0”: Nämä SUP-laudat liukuvat kevyesti vedessä ja ovat omiaan pitkän matkan melontaan ja retkeilyyn. SUP-retkeilijän paras kaveri – Red Paddle Co Voyager 12´6.
Leveys: Pelkkä pituus ei ratkaise tässäkään. SUP-laudan leveys lisää sen vakautta ja aloittelijan kannattaa etsiä lautaa jonka leveys on vähintään 32”. Isokokoisen melojan lautaan ei välttämättä tarvita enää lisää pituutta: Etsi siis lautaa joka on vähintään esimerkiksi 33” leveä.
Leveät (yli 32”) laudat ovat vakaita, mutta eivät välttämättä kovin nopeita. Kapeat (alle 32”) laudat ovat nopeita, mutta usein melko kiikkeriä etenkin aloittelijalle.
Lautojen valmistusmateriaaleja ja valmistustekniikoita on useita ja varsinkin kovissa laudoissa ne vaikuttavat ominaisuuksien lisäksi paljon myös hintaan.
PVC: Käytännössä kaikki ilmatäytteiset SUP-laudat valmistetaan PVC-muovista. Dropstitch-materiaalin ajatus on useimmissa merkeissä sama, mutta esimerkiksi Red Paddlen Co:n vuoden 2016 ja sitä uudemmissa malleissa on käytetty täysin uutta valmistustekniikkaa. Voit lukea siitä lisää täältä: http://redpaddleco.com/fi/know-how/msl-fusion/
Hiilikuitu: Jäykin ja kevyin tällä hetkellä saatavilla olevista materiaaleista, käytetään kovissa laudoissa. Kisalaudat ja kevyimmät surf-SUPit valmistetaan hiilikuidusta. Hiilikuitu on kuitenkin ohutta, eikä se kestä kovinkaan hyvin teräviä iskuja. Suuren kovan laudan käsittely on varsinkin aloittelijalle usein vierasta ja laudan kolhiminen on normaalia. Tästä syystä hiilikuitu ei välttämättä sovellu aloittelijalle. Hiilikuitu on myös huomattavasti kalliimpi valmistusmateriaali.
Epoksi/Lasikuitu: Kovat SUP-laudat valmistetaan yleisimmin näistä. Epoksilaudat ovat kestäviä ja edullisia. Ne painavat jonkin verran enemmän kuin hiilikuitulaudat.
Jos tarvitset apua laudan valinnassa, ota yhteyttä chatin kautta tai niin autamme mielellämme.