Purjelautailu

Purjelautailu

Purjelaudat

Aloittelijalle sopii usein parhaiten kölillinen purjelauta. Purjelautoja on kovia ja pumpattavia; aloittelijalautojen suorituskyky ja käyttömukavuus ovat sama, olipa kyseessä kova vai pumpattava purjelauta. Mikäli kovan laudan säilyttäminen tai kuljettaminen on sinulle ongelma, on valinta silloin pumpattava lauta. Kölillisellä, vakaalla, leveällä laudalla on helppo opetella alkeet ja pääset sillä kevyessäkin tuulessa takaisin, mistä olet lähtenyt. Suosittuja kölillisiä purjelautoja ovat mm. Starboard Windsurfer LT ja Go Windsurfer.  Tyypillisesti kannattaa valita laudaksi tilavuudeltaan riittävän iso, min. 165L. Isosta tilavuudesta (noin 200 lirtaa) aloittelijan purjelaudassa ei ole haittaa, vaan se tuo päinvastoin tarvittavaa vakautta alkeiden opetteluun. Täältä näet, kuinka helppoa purjelautapaketin kasaaminen on. 

 

Edistyneempi harrastaja:

Jos sinulla on jo alkeet hallussa ja kaipaat hieman enemmän vauhtia ja haastetta, on silloin valinta riittävän iso kölitön Freeride -lauta. Kölitöntä purjelautaa pyritään ajamaan ensisijaisesti plaanissa, jolloin se nousee hyvin myös ylätuuleen. Muutamissa kölittömissä laudoissa on mahdollisuus myös käyttää köliä, esim. . Tällöin voit käyttää lautaa myös kevyissä tuulissa kölillisen laudan tapaan. Suosittuja edistyneen purjelautailijan kölittömiä purjelautoja ovat mm. Starboard Go sekä pumpattava Airplane. Tyypillisesti edistyneemmän harrastajan laudat ovat alle 165-litraisia kuitenkin niin, että minimissään laudan tilavuus on +40 litraa enemmän purjelautailijan oma paino. Esim. +80kg harrastajalle suosittelemme 142 litraista Go 142 -lautaa.

 Jos plaanaat laudalla satunnaisesti jalat lenkeissä ja jiipitkin jo onnistuu, on aika siirtyä varsinaisiin Freeride -lautoihin. Legendaarinen Starboard Carve on erittäin hyvä valinta. Laudat ovat kevyitä ja helposti plaanaavia, mutta hieman kiikkerämpiä kuin esimerkiksi Go.